This post is also available in: Ισπανικα Αγγλικα Γερμανικα Πορτογαλικα

Η 8η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γνωστή παλαιότερα ως Διεθνής Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας. Ως εκ τούτου, στις 8 Μαρτίου τιμάται ο αγώνας των γυναικών για την κοινωνική τους συμμετοχή και την ανάπτυξη της ισότητας με τους άνδρες.

 

Ποια είναι η προέλευση της 8 Μαρτίου; Γιατί γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;

 

Πρώτον, πρέπει να σημειωθεί ότι, λόγω της προέλευσής της που σχετίζεται με τραγικά γεγονότα, η ημερομηνία αυτή χρησιμοποιείται για να οπτικοποιήσει την ανισότητα των φύλων και να απαιτήσει την ουσιαστική ισότητα των δικαιωμάτων των γυναικών σε διάφορους τομείς και σφαίρες της κοινωνίας.

Ο εορτασμός αυτός προέρχεται από τις 8 Μαρτίου 1875, όταν μια ομάδα εργατριών σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης διαδήλωσε για να διαμαρτυρηθεί για την άνιση αμοιβή τους σε σχέση με τους άνδρες που επίσης εργάζονταν μαζί τους. Η αστυνομία απάντησε σε αυτές τις διαμαρτυρίες με βάναυση καταστολή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 120 εργάτριες.

Έτσι, η Ημέρα της Γυναίκας προήλθε από το εργατικό κίνημα του 19ου αιώνα και στη συνέχεια αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως ημέρα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών και της κοινωνικής και εργασιακής ισότητας- μια ημέρα για να αναλογιστούμε πώς οι αγώνες των γυναικών έχουν σημειώσει πρόοδο, χωρίς να ξεχνάμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

Πριν από τις 8 Μαρτίου του 1875, τον Αύγουστο του 1848, οι Αμερικανίδες Elizabeth Cady Stanton και Lucretia Mott συγκάλεσαν εκατοντάδες ανθρώπους στο πρώτο εθνικό συνέδριο για τα δικαιώματα των γυναικών. Και οι δύο υποστήριξαν ότι «όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες γεννήθηκαν ίσοι» και απαίτησαν πολιτικά, κοινωνικά, πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα για γυναίκες και άνδρες.

Το αποτέλεσμα ήταν να λοιδορηθούν, ειδικά όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, αλλά φύτεψαν έναν σπόρο που άνθισε στα χρόνια που ακολούθησαν, κάτι που ο ΟΗΕ ανέδειξε σε ειδικές εκθέσεις για τον ακτιβισμό των γυναικών όλα αυτά τα χρόνια.

 

Ιστορία και υπόβαθρο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

 

  • Πορεία των γυναικών στη Νέα Υόρκη το 1908. Λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, περίπου 15.000 άτομα διαδήλωσαν για μείωση των ωρών εργασίας, υψηλότερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Ένα χρόνο αργότερα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής ανακήρυξε την 28η Φεβρουαρίου ως την πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Το 1910, η Clara Zetkin πρότεινε την ιδέα μιας παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας στο Διεθνές Συνέδριο Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη (Δανία). Η πρότασή τους ακούστηκε από εκατό γυναίκες από 17 χώρες και εγκρίθηκε ομόφωνα, χωρίς όμως να συμφωνηθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
  • Ένα χρόνο αργότερα, η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις 19 Μαρτίου 1911, συγκεντρώνοντας περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία και την Ελβετία.

Εκτός από το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, διεκδικήθηκε το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία, στην επαγγελματική κατάρτιση και στην απαγόρευση των διακρίσεων στην εργασία.

Ωστόσο, στις απαρχές του, «ο εορτασμός χρησιμεύει (επίσης) ως διαμαρτυρία κατά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου», υπενθυμίζει ο ΟΗΕ. Και εδώ βρίσκεται ένα από τα κλειδιά για το γιατί επιλέχθηκε η ημερομηνία της 8ης Μαρτίου.

Αναμφίβολα, η ιστορία είναι γεμάτη από γυναίκες που κατάφεραν να αλλάξουν την ιστορία και που ενέπνευσαν πολλές άλλες γυναίκες. Σήμερα στο ιστολόγιο της Record go θα θυμηθούμε τα επιτεύγματα των γυναικών που αποτέλεσαν μέρος της ιστορίας των αγώνων αυτοκινήτου, της μηχανοκίνησης και των αυτοκινήτων.

Για παράδειγμα, η Emilia Pardo Bazán, μια σημαντική συγγραφέας του λογοτεχνικού ρεαλισμού του τέλους του 19ου αιώνα, η οποία αποτέλεσε επίσης μέρος, αν και ανεπίσημα, της ιστορίας του αυτοκινήτου, καθώς, εκτός από το εξαιρετικό λογοτεχνικό της έργο, είναι επίσης γνωστή ως η πρώτη Ισπανίδα που οδήγησε αυτοκίνητο. Με αυτόν τον τρόπο, η συγγραφέας από τη Γαλικία έγραψε ένα χρονικό στο οποίο μίλησε για την οδήγηση και την αγάπη της για την ταχύτητα, αλλά και για να υπερασπιστεί την προσωπική της ελευθερία και να προκαλέσει την κατάσταση που βρισκόταν στο έλεος μιας μισαλλόδοξης και καταπιεστικής κοινωνίας.

Η Emilia Pardo Bazán υπήρξε πρωτοπόρος στις ιδέες για τα δικαιώματα των γυναικών και τον φεμινισμό, θεωρούσε την εκπαίδευση των γυναικών θεμελιώδες ζήτημα και αφιέρωσε μεγάλο μέρος των δημόσιων ομιλιών της στην υπεράσπισή της.

 

5 γυναίκες που έγραψαν ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό

 

  • Maria Teresa de Filippis. Η πρώτη γυναίκα οδηγός που αγωνίστηκε στη Formula 1 και τα επιτεύγματά της βοήθησαν να περάσει το μήνυμα ότι και οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στους αγώνες αυτοκινήτου. Οι αγώνες της με τη Maserati 250F που οδηγούσε ο Fangio έμειναν στην ιστορία του αθλήματος.
  • Lella Lombardi. Ίσως η διασημότερη γυναίκα στην ιστορία της Formula 1. Μαζί με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Williams, η Brabham και η March, συμμετείχε σε πολυάριθμους αγώνες της Formula 1.
  • María de Villota. Ήταν ένα σπουδαίο παράδειγμα υπέρβασης των δικών της προκλήσεων και ανταμείφθηκε με την ευκαιρία να γίνει ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Superleague Formula και να υπογράψει συμβόλαιο με τη Renault.
  • Divina Galica. Γνωστή ως η βασίλισσα της ταχύτητας, έγραψε ιστορία μαζί με τη Lella Lombardi αγωνιζόμενη στο ίδιο Grand Prix με τη συμπατριώτισσά της.
  • Giovanna Amati. Ήταν η τελευταία γυναίκα που προκρίθηκε σε γκραν πρι της Formula 1. Κατάφερε να συμμετάσχει έως και τρεις φορές τη σεζόν 1992.

 

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de MT La Tercera (@mtlatercera)

 

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως και σε κάθε άλλο τομέα.

Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι η ισότητα των φύλων επιτρέπει στις γυναίκες και στους άνδρες να λαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες, συνθήκες και μορφές μεταχείρισης, χωρίς να παραβλέπονται οι ιδιαιτερότητες του καθενός από αυτούς που επιτρέπουν και εγγυώνται τα δικαιώματά τους ως πολιτών.

Εκτός του ότι αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, η ισότητα των φύλων είναι ουσιώδης για τις ειρηνικές κοινωνίες, για την προαγωγή του ανθρώπινου δυναμικού και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, η ενδυνάμωση των γυναικών έχει αποδειχθεί ότι τονώνει την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Στην Record go είμαστε μια σπουδαία ομάδα με 50% γυναίκες και 50% άνδρες.

Share

Απολαύστε την οδήγηση του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου σας

στους καλύτερους προορισμούς στην Ισπανία με τις φθηνότερες τιμές